Inledning

Chefredaktörerna har ordet

Frida Assarson & Ida Adrianson

Pedagogiskt material

Taleformer, taleändringar och rättskraft – En översikt

I civilprocessrätten är taleformerna, möjligheten att göra taleändringar och reglerna om rättskraft centrala, men de anses ofta svåröverskådliga. Här ges en översikt över rättsläget med fokus på de viktigaste frågorna. Bland annat behandlas när en prestation måste vara förfallen till fullgörelse för att en fullgörelsetalan ska kunna väckas, hur förutsättningarna för att väcka en fastställelsetalan ska tolkas, och vilka ändringar som en kärande kan göra i en väckt talan. I detta sammanhang diskuteras möjligheten att meddela en mellandom. Dessutom presenteras reglerna om den positiva och negativa rättskraften, dvs. på vilka sätt en dom kan läggas till grund för en annan dom eller hindra att en annan talan tas upp till prövning. Syftet med artikeln är att ge en översikt över de viktigaste frågorna och sambanden.

Martin Sunnqvist

Artiklar

Att söka asyl i ett land, men hamna i ett annat – Externaliserade asylprocesser i förhållande till skyddet av mänskliga rättigheter inom den internationella flyktingrätten

Få rättsområden är lika kontroversiella, komplexa och dynamiska som migrationsrätten. Ständigt omdebatterad, ständigt kritiserad – är nationella regler inte för generösa, är de för snäva. I flera europeiska länder hårdnar nu villkoren för migranter och flyktingar, något som bland annat kommer till uttryck i Storbritanniens pågående försök att lansera en policy där asylsökande överförs från brittisk mark till Rwanda för rättslig prövning. Kritiken har inte låtit sig vänta – såväl nationell som internationell domstol menar att denna så kallade externalisering strider mot grund- läggande mänskliga rättigheter. Samtidigt är externalisering inget nytt påfund, utan har sedan länge gällt nästan undantagslöst i bland annat det australiensiska flyktingmottagandet. Med avstamp i denna rättsliga paradox och Australiens hantering av flyktingar kommer följande arbete att behandla staters svängrum i fråga om externalisering av asylprocess och huruvida dessa åtgärder överhuvudtaget är förenliga med internationell flyktingrätt.

Anastasia Martin